Fizjologia w Koranie
Koran został objawiony Prorokowi Muhammadowi (pokój i błogosławieństwo Allaha z nim) 600 lat zanim muzułmański naukowiec Ibn Nafis opisał system krążenia krwi oraz 1000 lat zanim William Harwey rozpowszechnił tę wiedzę w zachodnim świecie. Pomimo iż Koran został zesłany ponad 1400 lat temu, zawiera on opis pochodzenia substancji odżywczych zawartych w mleku. Co ciekawe, opis ten współgra z najnowszymi odkryciami nauki, które mówią, że organizmy żywe odżywiają się dzięki procesom metabolicznym zachodzącym w jelitach. To właśnie tam odbywają się reakcje chemiczne, dzięki którym substancje odżywcze przechodzą do krwiobiegu np. za pomocą wątroby, a krew rozprowadza te składniki z jelit do wszystkich organów, m. in. gruczołów mlecznych. Allah mówi o tym zjawisku w następujący sposób:
„Zaprawdę, macie pouczający przykład
w waszych trzodach!
My poimy was tym, co jest w ich wnętrznościach,
między pokarmem strawionym a krwią
– mlekiem czystym, przyjemnym dla pijących.”
[Koran, 16: 66]
„Oto dla was jest przykład w trzodach:
My dajemy wam pić z tego,
co znajduje się w ich brzuchach;
i są w nich liczne dla was korzyści,
z nich się też żywicie;”
[Koran, 23: 21]
Jak widzimy, podobieństwo z jakim Koran i najnowsze odkrycia fizjologii opisują procesy produkcji mleka jest uderzające.
Autor: Dr. Zakir Naik